Ærlig talt!

Den perfekte "Babys første jul"

Juleaften nærmer sig og du har sikkert allerede været igang med at gøre dig en masse tanker om, hvordan dagen og aftenen skal forløbe. Det kan være, at du lige nu sidder med én på 10 mdr. som jeg eller du har måske først termin om lidt? Uanset hvad, så er babys første jul altid noget særligt. Dog kan det godt være lidt svært at navigere rundt i egne forventninger og familiens forventninger og julen kan pludselig gå fra at skulle have været en smadder hyggelig tid til, at blive en meget stresset tid.

Jeg har lavet en lille “reminder” til os mødre, som måske skal til at holde familiens første “babys første jul”, eller som måske allerede har haft én eller flere, men som måske godt kunne bruge et lille realitetstjek. For hvad er egentlig den perfekte “Babys første jul”?

Indlægget er i bund og grund en tankevækker, som lægger vægt på, hvordan du og din baby (og familie) kan komme godt gennem julen og ind i det nye år. 

Første jul nogensinde med baby…

Da vi skulle holde jul med storebror Noah for første gang, havde vi jo aldrig prøvet det før. Jeg havde tårnhøje forventninger om, at skabe en fantastisk jul for ham og vores lille familie. Jeg blev dog overrasket over, hvor forskellige mine forventninger var, i forhold til resten af familiens og måtte kæmpe lidt med forventningerne gennem julen og på selve juleaftensdag.

Én af de mest skøre ting, som hylede mig lidt ud af den gode julestemning var, at Noah op til juleaften faldt i dagplejen og fik en stor flænge over læben. Det eneste jeg fokuserede på var, at julekortet for dette år ville blive helt ødelagt. Ja ja… Sådan var min tankegang og idag griner vi af hans lille ar!

Julen 2014

Ud fra mine erfaringer med minibossen, har jeg justeret en del på mine forventninger til denne jul og samtidig er jeg også blevet mere klar over, hvad der virkelig betyder noget for mig og … tja for Frk. Flødekind og Minibossen.

Så før Søren!

Jeg har faktisk allerede flere gange måtte stoppe op i min planlægning -og mine tanker omkring julen, fordi jeg er på vej til at skabe nogle uhensigtsmæssige situationer og mønstre, som snildt kan undgås, hvis altså man er villig til at se lidt indad og tænke sig en ekstra gang om.

Jeg tror rigtig mange mødre idag kan sige, at det er dem der har “bukserne på” derhjemme. Forstået på den måde, at det er mødrene der i langt de fleste hjem sætter dagsordenen og skaber de vante rutiner. Sådan er det også herhjemme. Jeg sørger for at hjemmet kører ifht. de daglige rutiner og så sørger jeg også for, at fylde hjemmet med de værdier jeg (og min mand) holder af!

Manden min – min partner og min livskompagnon, ja han går på arbejde og når han kommer hjem, så er der allerede taget beslutninger om, hvad vi skal have til aftensmad, om ungerne skal i bad efter maden og hvem der skal gøre hvad. Måske lyder det lidt hårdt eller “kastrerende”, men for mange år siden tog manden min og jeg en snak om vores forventninger til hinanden og vores fælles hjem. Han er NØRD og han fungerer allerbedst med faste rutiner og faste arbejdsopgaver, og hvis jeg ønsker andet fra ham end det vi “plejer at gøre”, så skal jeg snakke med ham om det, for han kan åbenbart ikke læse tanker… eller sure miner og ironiske hentydninger!

Hvorfor så skrive om det her? Julen må da være en slags undtagelsestilstand, hvor alle arbejder mod samme store mål – nemlig Den ultimative bedste jul nogensinde!?

Men sådan går det altså ikke altid, fordi vi oveni alle de normale rutiner skal presse hygge, ekstra kærlighed, gaveindkøb, planlægning og andre gode sager oveni, og der bliver som regel ikke snakket meget om, hvem der så skal stå for de mange tilføjelser. Det er lige hér, at julefreden bliver testet til sit fulde, fordi frustrationerne og presset i værste fald kan få éns humør ned med nakken. 

Ind med overskud, hygge og masser af kærlighed!

Min lille reminder kan måske lyde som en række råd, men som mange mødre kan nikke genkendende til, så er “gode råd” ikke altid det vi har brug for 🙂 
Denne reminder er blevet til mit julemantra og har indtil nu sørget for, at det gode humør trumfer over de bump, der har været på min vej mod julefreden.

Om mit julemantra eller “reminder” kan hjælpe dig på vej, det ved jeg ikke, men den kan i hvert fald give dig lidt tanker til, hvad du egentlig ønsker dig til jul og måske rokke lidt ved dine forventninger til julemåneden og juleaften.

Reminder til babys første jul

Når julestressen kommer krybende, så har jeg nu disse 4 nøgleord gemt som ammunition og som jeg citerer et par gange for mig selv. Det er netop disse nøgleord der har haft meget stor betydning for, hvordan denne første jul med Frk. Flødekind vil se ud.

  • Giv slip! 
  • Hold om!
  • Hold af !
  • Hold ud!

Giv slip!

Giv slip handler i bund og grund om at give slip på dine forventninger. Måske sidder du med en forventning om, at baby skal have et nyindkøbt sæt tøj på, som passer perfekt til dette års julefarver eller de andre ungers tøj? Måske sidder du med forventninger om, at hele familien husker at være stille når baby sover? Eller måske sidder du med forventninger om, at julemenuen bliver sat på bordet kl. 17, fordi det er der baby skal have mad? Måske tænker du, at baby opfører sig eksemplarisk, når julebilledet skal i hus? Eller at alle respekterer din ønskeliste for baby?

Giv slip, giv slip, giv slip!

For dit humørs skyld, dit stressniveau og din families skyld skal du give slip på de ting, som du ikke er herre over. Hvis baby ikke vil ud af nattøjet, så er det absolut ikke det der ødelægger julen. Tværtimod, så er det én af de mange ting du efterfølgende kan grine af og have med i babys konfirmationssang eller talen til studenterfesten! Lidt ligesom Minibossens læbe.

Selvfølgelig vil det da også være helt eminent, hvis hele den pukkelryggede familie husker, at baby sover, men hvis nu hyggen bliver lidt højlydt, så træk vejret og giv slip. Flip ikke ud – du vækker bare baby og ødelægger stemningen!

Hold om!

Julen har det med at blive en meget stressende tid for rigtig mange voksne og især for nogle i min familie. De pludselige ekstra praktiske gøremål som skal nåes, gør at julehyggen lider under det øgede tempo. Det hele skal jo være så perfekt og fint, men det perfekte ligger tit i det uperfekte! 
Se om ikke du kan finde MERE tid til at holde om; Hold om dine børn, din partner og din familie. Julen er i dén grad tiden, hvor dét at holde om, kan være den største gave både at give og modtage!

Hold af!

Selvom din familie sikkert ved, at du elsker dem, så kan der hurtigt opstå små gnidninger fordi tempoet er skruet godt op, og fordi de forbaskede forventninger og usagte tanker vejer tungere end nogensinde før.

Husk på, at selvom der er nogen i familien som måske vil gøre tingene på en anden måde eller som ikke imødekommer dine forventninger, så hold af dem alligevel. Når julen er slut og det nye år er begyndt, så skulle du stadig gerne kunne se alle i øjnene. 
Personligt har jeg allerede nu skulle minde mig selv om at holde af flere gange!

Jeg brugte lige et par minutter til at analysere både mine reaktioner på de situationer, som jeg synes var trælse med noget af familien, og se på sagen fra deres vinkel. Jeg havde så travlt med at få mine forventninger til at gå op i en højere enhed, at jeg fuldstændig glemte dem der var omkring mig. Jeg vil gerne holde af – også helt ind i januar!

Hold ud!

Ja… det kan lyde helt dommedagsagtig at skrive “HOLD UD!”, men for mig betyder “hold ud” at jeg skal tro på, at hvis jeg giver slip, holder om og holder af, så er dét at holde ud egentlig ikke særlig svært. 

Et styks mega skræmt baby, der ser Julemanden for første gang!

Jeg ved, at når jeg først sidder med min familie juleaften og råhygger, så er det fløjtende ligegyldigt, om alle gaver er pakket ind efter et særligt tema (ja – jeg kender flere der får stress i deres jule-hoved, hvis alle pakker ikke er ens og i et gennemført tema!), om maden blev serveret kl. 17.30 SHARP eller om Frk. Flødekind skreg, da hun så julemanden for første gang. 

Det vigtigste er kærligheden!!

Det vigtigste må og skal, i min optik, være kærligheden til hinanden. Alle de små detaljer kan være med til at skabe rammerne, men det er ikke dem der er afgørende for, om julen har været en succes.

Det er dit humør, dine kram og din kærlighed!

Det kan for nogen lyde lidt hippie-agtigt, men sådan har jeg det!
Sådan har jeg det generelt og det skal jeg indimellem huske mig selv på her i julemåneden, når min detaljeorienterede, kreative og pleaser-genspersonlighed presser sig lidt for meget på!

Giv slip, Hold om, Hold af og Hold ud!

Jeg håber at I får jer den bedste “Babys første jul” og at I husker på, hvad der er allervigtigst for jer og familien!

Sidder I med helt andre metoder til at sikre babys første jul bliver en succes, så vil jeg smadder gerne høre dem! Det kan være de kan indføres sammen med mit lille mantra 🙂

Skriv et svar